Afhankelijk van de sector waarin een bedrijf actief is, zijn er verschillen in de bedrijfsvoering. Een hotel heeft bijvoorbeeld andere behoeften dan een schoenenzaak. Wat bedrijven wel gemeenschappelijk hebben is automatisering en digitalisering op de werkvloer. Daarbij heeft men keuze tussen proefversies, volledige versies en gratis versies van software horeca. De horeca is geen uitzondering op de regel.
Horeca software is al lange tijd in gebruik door cafés en restaurants maar bijvoorbeeld ook door hotels. De software voor horeca is ontwikkeld om de efficiëntie in de bedrijfsvoering te vergroten. Met een groeiende vraag naar belevenissen de afgelopen jaren is het klantenbestand van veel horeca bedrijven toegenomen. Dit vergt tevens meer nauwkeurigheid in de administratie. De kassasoftware horeca ondersteunt de ondernemer en het personeel bij de dagelijkse bedrijfsvoering maar ook bij het verzamelen van cruciale data. Dankzij deze data wordt bijvoorbeeld direct inzichtelijk welke gerechten populair zijn en welke voorraden sneller opraken. De kassa horeca is dan ook een belangrijk element in de digitalisering van bedrijven.
De kassa is in de horeca een verzamelpunt waar alle soorten informatie bijeenkomen. Er worden veel data verzameld zoals de dagomzet, een eventueel kasverschil en de bestellingen. Met deze data kan de ondernemer vervolgens belangrijke zakelijke beslissingen nemen maar ook beter inspelen op de vraag en behoefte. Dit leidt tot een efficiëntere bedrijfsvoering.